Κυριακή 22 Μαΐου 2016

«Ωμό» εκβιασμό καταγγέλλουν οι παραγωγοί βερίκοκων της Χαλκιδικής

βερικοκια
Ασυμφωνία στην πρώτη συνάντηση με εμπόρους στην Πορταριά
Σε σύγκρουση οδηγούνται οι παραγωγοί βερίκοκων της Χαλκιδικής με τους εμπόρους για τη διαμόρφωση της φετινής τιμής του προϊόντος. Η συγκομιδή έχει ξεκινήσει και ταυτόχρονα βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών.
Η πρώτη συνάντηση το βράδυ της Πέμπτης στην Πορταριά -μιας από τις περιοχές του νομού με μεγάλο αριθμό καλλιεργούμενων εκτάσεων βερικοκιάς- απέβη άκαρπη. Εκεί παραβρέθηκαν αγρότες, έμποροι καθώς και μεσάζοντες, ωστόσο έντονες υπήρξαν οι διαφωνίες ως προς τον καθορισμό της τιμής. «Μας γνωστοποίησαν ότι οι τιμές που μπορούν να δώσουν ανέρχονται στα 35-40 λεπτά ανά κιλό. Πρόκειται για εξευτελιστικές τιμές. Μόνο το κόστος παραγωγής αγγίζει τα 0,60 ευρώ το κιλό», δήλωσε στοhalkidikifocus.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Χαλκιδικής, Αθανάσιος Σταμπουλής. Όπως εξήγησε, πριν από τη συγκομιδή της σοδειάς απαιτούνται διάφορες εργασίες όπως αραίωμα στα δέντρα και λίπανση ενώ δαπανώνται υψηλά χρηματικά ποσά για καύσιμα και ημερομίσθια εργατών.
«Ορισμένοι από τους εμπόρους μας το είπαν εν ψυχρώ: οι απώλειες από την αγορά ακτινιδίων πρέπει να καλυφθούν από την αγορά των βερίκοκων»,κατήγγειλε ο κ. Σταμπουλής. Όπως ανέφερε, οι αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις γειτονικών νομών, όπου καλλιεργείται το ακτινίδιο πέτυχαν ικανοποιητικές τιμές σε αντίθεση με τη Χαλκιδική, όπου το κίνημα των αγροτών έχει αποδυναμωθεί. Έτσι, μερίδα των εμπόρων επιχειρεί να «βγάλει τα σπασμένα» από το βερίκοκο.

«Το καρτέλ κυβερνά»
Στο έλεος ισχυρών οικονομικών συμφερόντων βρίσκεται ο αγροτικός κόσμος, όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποί του. «Υπάρχει ‘αγαστή’ συνεργασία και συνεννόηση μεταξύ των εμπόρων -το περίφημο καρτέλ- και έχουν τον πρώτο ρόλο στη διαμόρφωση των τιμών των αγροτικών προϊόντων. Το ‘παιχνίδι’ βρίσκεται στα χέρια τους», τονίζει αγανακτισμένος ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Χαλκιδικής. Ο ίδιος επιρρίπτει ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις για τη διάλυση των συνεταιρισμών και την ενίσχυση των καρτέλ, κάνοντας λόγο για δημιουργία αθέμιτου ανταγωνισμού. «Ζητούμε την προστασία της Πολιτείας. Να ενεργοποιήσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και να πατάξει τα φαινόμενα που λειτουργούν εις βάρος των αδύναμων και της εθνικής οικονομίας. Η παρούσα κυβέρνηση να σταθεί στο πλευρό μας και να ενισχύσει τις εξαγωγές», υπογράμμισε ο κ. Σταμπουλής.
«Θα τα αφήσουμε να σαπίσουν»
Οι παραγωγοί εμφανίζονται αποφασισμένοι να μην προχωρήσουν στη συγκομιδή της φετινής σοδειάς επιχειρώντας να ασκήσουν πιέσεις στους εμπόρους με στόχο την επίτευξη υψηλότερης τιμής. «Είναι προτιμότερο να πέσουν από τα δέντρα και να σαπίσουν στα χωράφια τα βερίκοκα παρά να διατεθούν σε τιμές που δεν ανταποκρίνονται ούτε στο μισό του κόστους παραγωγής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού. Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι την Παρασκευή οι παραγωγοί δεν προχώρησαν σε συγκομιδή. «Ένα μέρος διατέθηκε στη λαχαναγορά της Θεσσαλονίκης, ωστόσο δεν υπάρχει δυνατότητα να απορροφηθούν επιπλέον ποσότητες», σημείωσε.
Πάντως αποτελεί ζητούμενο αν το συγκεκριμένο μέτρο πίεσης αποδώσει, καθώς είναι πολύ πιθανό αρκετοί αγρότες να υποκύψουν και τελικώς να διαθέσουν την παραγωγή τους στους εμπόρους. «Όλα είναι πιθανά. Το βερίκοκο είναι νωπό προϊόν και κάποιοι καλλιεργητές θα αναγκαστούν να πουλήσουν όσο-όσο τη σοδειά τους προκειμένου να μη χαθεί ο κόπος της χρονιάς», σχολίασε ο κ. Σταμπουλής.
Αντιδράσεις και από τους νέους αγρότες
Αντίθετη με τις τιμές που ανακοινώθηκαν από τους εμπόρους για τα βερίκοκα εμφανίζεται και η Ένωση Νέων Αγροτών Χαλκιδικής. «Οι εξαιρετικά χαμηλές τιμές όπως και το νέο φορολογικό-ασφαλιστικό ‘θάβουν’ τους αγρότες», δήλωσε στο halkidikifocus.gr ο πρόεδρος της Ένωσης, Παύλος Γιαλαγκολίδης. «Ειδικά φέτος που η παραγωγή είναι πολύ πιο αυξημένη σε σχέση με πέρσι, απαιτείται μεγαλύτερο αραίωμα στις καλλιέργειες ώστε να είναι ποιοτικός ο καρπός όπως και περισσότερο ράντισμα και επιπλέον λίπανση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εκτίναξη του κόστους παραγωγής στα ύψη», εξήγησε ο ίδιος. «Η Ένωση Νέων Αγροτών Χαλκιδικής συστήνει στους παραγωγούς να διαθέσουν τη φετινή σοδειά τους σε τιμή που θα ξεκινά τουλάχιστον από 0,80 ευρώ ανά κιλόπροκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν αξιοπρεπώς οι ίδιοι και οι οικογένειές τους», πρότεινε ο κ. Γιαλαγκολίδης.
halkidikifocus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου