Σάββατο 6 Ιουνίου 2015

Μειωμένη η παραγωγή του βερίκοκου στη Χαλκιδική

Μετά τις εκτιμήσεις για μειωμένη παραγωγή στην ελιά, οι αγρότες της Χαλκιδικής βλέπουν να μειώνεται και η παραγωγή του βερίκοκου στο νομό, κυρίως των πρώιμων ποικιλιών, που οφείλεται κατά κύριο λόγο στους

δύο παγετούς του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου και τα υψηλά επίπεδα υγρασίας, που μάλιστα ευθύνονται και για την εμφάνιση του μύκητα της μονίλιας, ενώ συνεχίζει να υπάρχει και η ίωση της «σάρκας» της βερικοκιάς.
Αναλυτικότερα, στη Χαλκιδική καλλιεργείται η υπέρ – πρώιμη ποικιλία Νίνφα, η πρώιμη ποικιλία Επιδαύρου ή Τίρυνθας, ορισμένες γαλλικές ποικιλίες που παράγονται στην εποχή τους, όπως και η. ποικιλία Μπεμπέκουκαι καλλιεργούνται κυρίως στις περιοχές της Πορταριάς, στην Ορμύλια και στον Άγιο Μάμα, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής αποτελεί εξαγώγιμο προϊόν. Οι δύο παγετοί που σημειώθηκαν στη Χαλκιδική τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, καθώς και η αυξημένη υγρασία την περίοδο της ανθοφορίας επηρέασαν κατ’ εξοχήν την παραγωγή των πρώιμων ποικιλιών Νίνφα και Τίρυνθας, αλλά και τις γαλλικές ποικιλίες και τα Μπεμπέκου, αν και σε μικρότερο βαθμό.
Ωστόσο, εκτός από τους παγετούς και την υγρασία που επηρέασαν καθοριστικά τη φετινή συγκομιδή των βερίκοκων της Χαλκιδικής, υπάρχουν και οι ασθένειες που επηρεάζουν. Κατ’ αρχήν συνεχίζει την εμφάνισή της στη Χαλκιδική η ίωση της «σάρκας» της βερικοκιάς, η οποία μεταδίδεται από τα έντομα και όταν «χτυπήσει» ένα δέντρο, αυτό πρέπει να ξεριζωθεί και να φυτευτεί νέο, ενώ φέτος – λόγω της μεγάλης υγρασίας – έκανε την εμφάνισή του και ο μύκητας της μονίλιας, κυρίως στην περιοχή της Ορμύλιας.



Μιλώντας στο halkidikifocus ο Γεωπόνος της ΕΛΓΟ «Δήμητρα» στον Άγ. Μάμα, Γρηγόρης Τσανόπουλος, τόνισε ότι οι αγρότες έχουν δει την παραγωγή τους να μειώνεται από 20% έως και 100%, ανάλογα με την ποικιλία, αλλά και την περιοχή που βρίσκεται το χωράφι τους.
Από την πλευρά του ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, Κωνσταντίνος Τερτιβανίδης, σημείωσε ότι η πρωιμότητα των βερίκοκων της Χαλκιδικής που ευνοείται από το κλίμα κερδίζει συνεχώς μερίδιο στην εσωτερική αγορά και κυρίως στην εξωτερική, ωστόσο αναφέροντας τους παραπάνω παράγοντες τόνισε ότι φέτος μιλάμε πλέον για μειωμένη παραγωγή. Παράλληλα ο κ. Τερτιβανίδης επεσήμανε ότι τα τελευταία χρόνια σημειώνεται αύξηση των καλλιεργήσιμων εδαφών στο νομό, καθώς πολλοί παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς, άρχισαν να στρέφονται προς την παραγωγή βερίκοκου, λόγω της υψηλότερης τιμής του, μια τακτική στην οποία ο ίδιος έχει ενστάσεις, καθώς η ελιά απαιτεί αρκετά χρόνια για να αρχίσει να παράγει καρπό.
Το θέμα της τιμής του βερίκοκου έθιξε στο halkidikifocus ο Πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Χαλκιδικής, Παύλος Γιαλαγκολίδης, η οποίακυμαίνεται από 1 ευρώ το κιλό έως 1,15 ευρώ, επισημαίνοντας ότι υπάρχει μιαμικρή αύξηση σε σχέση με πέρυσι (κυμάνθηκε από 80 λεπτά έως 95 λεπτά), λόγω της μειωμένης προσφοράς, ωστόσο αυτή η διαφορά είναι αδύνατον να καλύψει τη ζημιάπου υπέστησαν οι καλλιεργητές βερίκοκου στη Χαλκιδική. «Η τιμή είναι υπερβολικά χαμηλή», τόνισε ο κ. Γιαλαγκολίδης, υπογραμμίζοντας: «Όσοι έχουν καλλιεργήσει βερίκοκο δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, καθώς δεν έχουν πληρωθεί όλες οι εξισωτικές και τα πετρέλαια και με τη μείωση της παραγωγής τους βρίσκονται πλέον εκτεθειμένοι».

halkidikifocus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου