Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

7 χωριά που αξίζει να ανακαλύψετε στην Χαλκιδική

Χωριά παραλιακά, αλλά και ορεινά, μοναδικής ομορφιάς

Ένας παραδοσιακός οικισμός προστατευμένος από το κράτος στην καρδιά της Σιθωνίας. Γραφικά ψαροχώρια για βουτιές, ουζάκι και μεζέ πλάι στο κύμα. Αμφιθεατρικά χτισμένα χωριουδάκια στις πλαγιές της Κασσάνδρας που κοιτάζουν την τιρκουάζ θάλασσα και μικρά μελισσοχώρια με δεκάδες τοπικά προϊόντα που αξίζει να δοκιμάσετε. Συγκεντρώνουμε επτά «μυστικά» της Χαλκιδικής, σε ισάριθμα χωριά σε κάθε πόδι της, για καλοκαιρινές ανακαλύψεις στις διακοπές σας.
Παρθενώνας

parthenonas
Πάνω από τον κοσμοπολίτικο Νέο Μαρμαρά, χτισμένος στα 810 μέτρα υψόμετρο, ο παραδοσιακός οικισμός του Παρθενώνααποκτά τα τελευταία χρόνια νέα ζωή, καθώς όμορφα σπίτια αναπαλαιώνονται, τα ταβερνάκια γεμίζουν, και το καλοκαίρι διοργανώνονται ωραίες εκδηλώσεις – αυτό τον Ιούλιο για παράδειγμα θα πραγματοποιηθεί το 1ο Parthenώn Film Festival, με δωρεάν προβολές θερινού σινεμά στην πλατεία – μάθετε περισσότερα εδώ. 
Νικήτη
nikiti
Στον παραδοσιακό οικισμό της Νικήτης, στο δεύτερο πόδι, θα περπατήσετε ανάμεσα σε αναπαλαιωμένα πετρόχτιστα σπίτια, σε πλατείες με γάργαρες κρήνες, πλατάνους και ταβερνάκια, ενώ δεν λείπουν και τα εναλλακτικά μπαράκια για τα οποία οδηγούν ως εδώ τα βράδια επισκέπτες από όλα τα χωριά της Σιθωνίας. Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε το φοβερό μέλι της περιοχής (η Νικήτη είναι ίσως το μεγαλύτερο «μελισσοχώρι» της Ελλάδας) και να απολαύσετε το συγκλονιστικό ηλιοβασίλεμα στην παραλία της. 
Βουρβουρού
Vourvourou
Στην ανατολική ακτή του δεύτερου ποδιού, η «τζαζ» Βουρβουρού έχει θέα προς την χερσόνησο του Άθω απέναντι, πλούσια βλάστηση που φτάνει ως τις υπέροχες ακτές της, και εννιά μικρά νησάκια γύρω από τους κρυμμένους της όρμους (τόσο κρυμμένους που κάποτε αποτελούσαν λημέρια πειρατών), τα οποία μπορείτε να επισκεφθείτε με μίνι-βαρκάδες. Στην καρδιά του οικισμού, θα ανακαλύψετε την γειτονιά των ψαράδων με τα παλιά ψαράδικα σπιτάκια, που ακόμη και σήμερα πουλούν φρέσκο ψάρι. Θα κολυμπήσετε στο φαντασμαγορικό Καρύδι, ενώ αν προτιμάτε το βουνό, θα περπατήσετε στα μονοπάτια του Ίταμου, και θα ανταμειφθείτε με φοβερή θέα. 
Κρυοπηγή
kruopigh
Στην καρδιά της Κασσάνδρας, η Κρυοπηγή δεσπόζει χτισμένη αμφιθεατρικά στην πλαγιά, απολαμβάνοντας την σκιά των πεύκων και υπέροχη θέα στον κόλπο της Κασσάνδρας, από τις ακτές του οποίου απέχει μια ανάσα. Γραφικά και όμορφα, τα δρομάκια του οικισμού με την πλακόστρωτη πλατεία και τα πετρόχτιστα σπίτια, προσφέρονται για περιπάτους μέχρι την πηγή με το δροσερό νερό που «βάφτισε» και το χωριό, και στη συνέχεια ραχάτι και ιδιαίτερους μεζέδες (δοκιμάστε τα αρνίσια σουτζουκάκια) στα ταβερνάκια του χωριού. 
Άφυτος
afutos2
Από τα ομορφότερα χωριά όχι μόνο του πρώτου ποδιού, αλλά ολόκληρης της Χαλκιδικής, η Άφυτος (ή και Άθυτος) είναι χτισμένη στην άκρη του βράχου που καταλήγει με έντονη κλίση στη θάλασσα. Πίσω από το παλιό εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου κρύβεται ο παλιός της οικισμός και η περιοχή Χαμπεζέικα με τα παραδοσιακά σπίτια. Οι βόλτες σας στο χωριό θα σας φέρουν μπροστά σε αρχαία ίχνη, όπως τα λείψανα των τειχών και του αρχαίου λατομείου, που οδηγούν στον προϊστορικό λόφο όπου σήμερα θα βρείτε wine bar. Μην ξεχάσετε, πριν καθίσετε στα ταβερνάκια και τα café της πλατείας, να επισκεφθείτε το Λαογραφικό Μουσείο στο κτίριο Αλετρά. 
Ουρανούπολη
xwria-xalkidikhs 680 419869 0N644C
Στο τρίτο πόδι, εκεί που η Χερσόνησος του Άθω συναντά την πύλη του Αγίου Όρους, βρίσκεται χτισμένος ο οικισμός της Ουρανούπολης. Παρ’ ότι είναι αρκετά αξιοποιημένη τουριστικά, διαθέτει γραφικότατες γωνιές, όπως ο βυζαντινός πύργος του Προσφορίου, το πευκόδασος που οδηγεί στην Κόμιτσα και τα λουλουδιασμένα δρομάκια. Από το λιμανάκι στην σκιά του πύργου θα πάρετε καραβάκι για μίνι-κρουαζιέρα στη χερσόνησο, για να θαυμάσουν και οι γυναίκες της παρέας την αρχιτεκτονική και την ομορφιά του Αγίου Όρους, ή θα σαλπάρετε για εξερεύνηση των κοντινών νησιών Δρένια (ή Γαϊδουρονήσια). Πού να μείνετε: Στα όμορφα και άνετα δωμάτια του ξενώνα Φιλοξενία, που περιβάλλεται από καταπράσινους κήπους, από 55€. Στα ρομαντικά, παραδοσιακά δωμάτια του Sunset Hotel με την συγκλονιστική θέα προς το χωριό και τη θάλασσα από τα μπαλκόνια του, από 49€.
Ταξιάρχης
taxiaris
Λιγότερο γνωστή, αλλά εξίσου όμορφη είναι και η ορεινή Χαλκιδική, με τα χωριά στις πλαγιές του Χολομώντα. Ένα από αυτά, ο Ταξιάρχης, είναι χτισμένος σε δύο πλαγιές, ανάμεσα σε τέσσερις πηγές, και είναι γνωστός ως το… χωριό με τα χριστουγεννιάτικα δέντρα, λόγω των πυκνών ελατόδασων που τον περιβάλλουν. Εδώ θα πιείτε ντόπιο τσίπουρο στο «χοροστάσι», όπως λέγεται η πλατεία του χωριού, θα δοκιμάσετε τοπικά προϊόντα στον γυναικείο συνεταιρισμό, που δεν θα βρείτε σχεδόν πουθενά αλλού, και θα χορτάσετε περιπατητικές, ορειβατικές ή οδικές διαδρομές στην γύρω περιοχή μέχρι και την Αρναία, που θεωρείται μία από τις πιο γραφικές ορεινές διαδρομές στην Ελλάδα. Το χωριό γνωρίζει μάλιστα αγροτουριστική ανάπτυξη, και θα μπορέσετε να επιδοθείτε σε δραστηριότητες όπως ιππασία, ποδήλατο βουνού, αναρρίχηση κ.ά.


in2life.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου